Ravakan uutisia ja tapahtumia

7 luontokohdetta sai rahoitusta LuRe-teemahankkeesta

Leader Ravakan Luontoreitit ja kohteet -teemahankkeen (LuRe) kohdennetulla rahoitushaulla on haluttu edistää rakennettujen luontokohteiden syntymistä, jotta yhä useampi asukas saavuttaisi luonnossa liikkumisen terveyshyödyt.

Rahoitusta saaneet kohteet sijaitsevat Mynämäessä, Uudessakaupungissa, Rauman Lapissa sekä Pyhärannassa. Hankkeita yhdistää vesi, lähes kaikki kohteet ovat veden äärellä.

– Kohteita on kahdentyyppisiä. Pyhärannan Reilaan aivan merenrantaan rakennettava luontopolku ja Mynämäen Mietoistenlahden reitistöä perheystävällisemmäksi kehittävä hanke edistävät luonnonvirkistyskäyttöä ja retkeilyä maakunnallisesti. Molemmissa paikoissa on luontoarvoja, joita ei ole muualla. Reilassa on rakentamatonta rantaa ja suora näkymä Selkämeren kansallispuistoon. Mietoistenlahti on valtakunnallisestikin merkittävä lintukohde, jonne luodaan esteetön lintujenkatselulava. Parhaille bongauspaikoille voi saapua vaikka lastenvaunuilla. Lisäksi LuRe:n avulla saadaan parannettua kuntien ja kylien yhteisöllisyyttä tukevia lähiluontokohteita, Tuuli Jansson Leader Ravakasta kertoo. 

Muita tuettuja hankkeita ovat Uudenkaupungin Hiujärven ympäri rakennettava rengasreitti, Kauklaisten kylätalon pihapiiriin ulkoilumahdollisuuksien parantaminen, Kivikylän uusi laavu, Asemaseudun luontopolun kunnostaminen sekä Mynämäen kirkon taakse tehtävä ”hiljentymispolku”.

– Luonto vaikuttaa hyvinvointiimme olennaisesti. Metsän terveysvaikutukset tiedostetaan tänä päivänä. Tästä osoituksena mm. viime lauantaina vietetty Suomen Luonnonpäivä, jolloin ensimmäistä kertaa koskaan nostettiin lippu salkoon suomalaisen luonnon kunniaksi.

Yhteensä seitsemälle kohteelle myönnettiin rahoitusta noin 60 000 euroa. Tuki kattaa noin puolet hankkeiden kustannuksista. Suurin osa toteuttajien omarahoitusosuudesta on talkootyötä. 

Jansson kertoo, että monissa paikoissa töitä on aloitettu kesän aikana. Osassa rakentaminen aloitetaan vasta ensi vuonna. 

– Mikään ei estä Suomen luonnossa liikkumista merkittyjen reittien ulkopuolella, kohteisiin voi lähteä tutustumaan jo nyt, hän muistuttaa. 

Leader Ravakan seuraava teemahankehaku keskittyy vesistöihin. Haku aukeaa syksyn aikana. Normaalien hankkeiden hakuaika on jatkuva. 

Lisätietoja antaa:
Projektikoordinaattori
Tuuli Jansson
tuuli.jansson(at)ravakka.fi
0447201870
 

Reila_Pyhäranta_Lure-Luontopolku_selkämeren_kansallispuisto
Yksi Leader-rahoitusta saaneista kohteista on Pyhärannan Reilaan entiselle armeijan harjoitusalueelle rakentuva merenrantapolku. Reidun saunalta lähtevän polun pohja on olemassa.Palaa otsikoihin