Leader Ravakan uutisia ja tapahtumia

27.3.2018 11.11

Matkakertomus Latviasta, Local Action Youth-koulutus

Paikalliseen kehittämiseen tarvitaan mukaan nuoria. Miten temppu tehdään? Kävimme inspiroitumassa ja oppimassa non-formal-menetelmiin Latviassa.

Miten saadaan nuoret mukaan?

Osallistuimme 15.-22.3. Latviassa järjestettyyn "Local Action Youth" ErasmusPlus -hankkeen koulutukseen. Koulutuksen keskiössä oli, miten nuoret saataisiin mukaan päätöksentekoon ja paikalliseen kehittämiseen, kiinnostumaan yrittäjyydestä sekä miten nuorisotoimintaa voitaisiin kehittää alueellamme. Suomesta koulutukseen osallistui 7 ihmistä ja Latviasta 6. Suomen porukkamme koostui nuorisotyöntekijöistä ja alan opiskelijoista matkanjohtajanaan Yhdistysklinikan Tuuli. Osallistujat olivat ympäri Ravakan aluetta Uudestakaupungista, Vehmaalta, Raumalta ja Mynämäeltä.

IMG_20180315_084706

Reissuun lähdimme iloisin ja odottavin mielin 15.3. klo 5.30 Turun lentokentältä. Vaikka yöunet olivat monelta jääneet vähiin, vallitsi joukossamme hilpeä ja odottava tunnelma. Leirikeskuksenamme toimineella Debesu bļoda-majatalolla lähellä Ogren kaupunkia olimme jo ennen aamu kymmentä.

Koulutuksen kantavia teemoja olivat nuorisoyrittäjyys, nuoret päätöksenteossa sekä viestintä. Jokaisen teemaan pureuduttiin  luentojen, monipuolisten ja hyvinkin konkreettisten harjoitusten ja ideointityöpajojen kautta.  Samalla vaihdoimme kokemuksia toimintatavoista Suomessa ja Latviassa.

Non-formal learningiä puhtaimmillaan!

Pääsimme tekemään paljon ja opimme tekemällä. Hengästyttävän tiiviiden some- ja videokoulutuksien jälkeen lähdimme itse kokeilemaan juttuja käytännössä. Suunnittelimme, filmasimme, editoimme ja julkaisimme omat tekeleemme ennakkoluulottomasti. 

Viikon aikana teimme monenlaisia ryhmätöitä kansainvälisissä ryhmissä, joten englanninkieli parani huomattavasti jo muutaman ensimmäisen päivän aikana. Ryhmätöissä jokainen osallistuja pystyi myös jakamaan omia kokemuksia muille.

Yksi mieleenpainuvimpia harjoituksia oli varmasti yrittäjyysharjoitus, jossa meidät jaettiin ryhmiin ja meidän tuli kehittää prototyyppi jostain tuotteesta. Seuraavana päivänä olimme esittelemässä ja testaamassa yritysideoitamme läheisessä kaupungissa. Ryhmät kehittelivät muun muassa tietokoneen kuoret, puhelinsovelluksen sekä skannauslaatikon.

IMG_9951

Viikon aikana teimme myös erilaisten metodien ja harjoitusten pohjalta meidän alueellemme ja Ravakalle toimintasuunnitelman.

Kun 22.3. päivä torstaina suuntasimme takaisin Riikan lentokentälle, oli tunnelma väsynyt mutta onnellinen. Viikko opetti hirveästi itsestä sekä antoi eväitä työhön.

Marianne Nurmi

Kirjoittaja työskentelee Ravakalle ja Siistii ry:lle viestinnän ja nuorisotyön sektorilla.
Lisätiedot
Tuuli JanssonErasmus+
044 7201870, tuuli.jansson(at)ravakka.fi

Lue myös Tavoiteojelma julkaistu -Leader-toiminta nuorentuu

Local Action Youth on Leader Ravakan ja Piedrigas partneriban (Latvialainen Leader-ryhmä) sekä Olainen ja Maruben kuntien yhteinen hanke, joka on rahoitettu Erasmus+ kautta.


Palaa otsikoihin